Tagtik

Vrijspraak voor West-Vlaming (73) die gewelddadige inbreker neerstak

De 73-jarige Jan Sanders uit Ieper kreeg op een zomeravond in 2020 ongewild bezoek van de 29-jarige C.F. Deze man wilde de buurman van Jan spreken, maar die was niet thuis, waardoor hij bijzonder boos werd en als een wildeman tekeer begon te gaan. “Hij bleef maar bellen en kloppen aan de flat van de buurman. ‘Dat heeft geen zin, hij is niet thuis’, zei ik hem, maar F. wou niet vertrekken. Ik deed mijn deur dicht, maar hij stampte die open en wou in mijn flat wachten tot de buurman thuis was. Hij was in alle staten, waardoor ik me bedreigd voelde. ‘Je kan zien dat je rap buiten bent’, riep ik toen hij alsmaar dichter kwam en richting mijn keuken liep.”

De man gedroeg zich bijzonder agressief en de 73-jarige Jan zag nog maar 1 mogelijkheid om de bedreigende inbreker uit zijn appartement te krijgen. Hij greep een keukenmes en stak hem in de buik, waarna de man weg strompelde. C.F. overleefde de messteek en krijgt een celstraf van één jaar en boete van 8.000 euro. Hij moet Jan bovendien een schadevergoeding betalen van 500 euro.

Jan (73) hield de hele tijd vol dat het ging om wettige zelfverdediging. Tijdens de zitting van 16 december vorig jaar vorderde de procureur een celstraf voor C.F., maar ook voor Jan. “Voor poging doodslag, maar het was wettige zelfverdediging”, hield Jan vol. De rechter volgde Jan uiteindelijk, milderde de kwalificatie ‘poging doodslag’ tot ‘opzettelijke slagen en verwondingen zonder oogmerk om te doden’, en sprak hem vrij. “Had die man mijn deur niet ingestampt, dan was dit nooit gebeurd”, blikt Jan opgelucht terug in de Krant van West-Vlaanderen.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Krant van West-Vlaanderen - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren