Tagtik

VUB-team raakt niet bij IS-kinderen

Het team van de Vrije Universiteit Brussel onder leiding van professor psychologie Gerrit Loots krijgt voorlopig geen toegang tot de Koerdische vluchtelingenkampen in Syrië. Bijgevolg moet de Belgische missie nog even uitgesteld worden.

"Op dit ogenblik krijgen we nog geen groen licht van de Koerdische autoriteiten, want de kampen zijn niet toegankelijk omwille van veiligheidsredenen", verduidelijkt Loots bij Bruzz. "Binnen de maand krijgen we een nieuw antwoord. Er is dus wel bereidheid om ons toe te laten tot de kampen, en dat bespreken ze nu verder."

Samen met een team van medewerkers wil VUB-professor Gerrit Loots opnieuw naar Syrië trekken om er de kinderen van Belgische Syriëstrijders te onderzoeken in de kampen waar ze nu nog vastgehouden worden.

Na zijn laatste bezoek in oktober 2018 spoorde psycholoog Gerrit Loots de Belgische overheid aan om op z'n minst de kinderen te repatriëren. De kinderen verblijven er immers in schrijnende levensomstandigheden, stelde de VUB-psycholoog ter plaatse zelf vast.

Het team van Loots bestaat onder andere ook uit een waarnemer van Child Focus. Samen wil het in de drie kampen van Al Hol, Al Roj en Ain Issa telkens één dag doorbrengen. De nadruk zal er liggen op de medische verzorging van de ondertussen zowat 50 Belgische kinderen. Door de strenge winter zijn verschillende kinderen er immers slecht aan toe.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren