Tagtik

Wat bedoelen ze nu met die FLOW?

Wanneer ervaar je nu ‘flow’ en wat is dit precies? Kan iedereen flow ervaren?

We hebben het wel al eens horen zeggen door iemand: ik zat in een goede flow! Of: doordat ik in een flow zat heb ik mijn persoonlijk record kunnen breken (sporter). Tijd voor wat verduidelijking.

FLOW refereert naar een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert (Wikipedia).

Wanneer zit je in een flow?
Een persoon die in een flow zit heeft geen idee hoe laat het is en hoe lang hij of zij al bezig is met de activiteiten. De tijd lijkt voorbij te vliegen. Men verliest een gevoel van zelfbewustzijn. In een flow ben je als het ware één met het moment; je gaat volledig op in jezelf en vergeet jezelf.
Kortom: flow is een soort ultiem geluksgevoel van optimale concentratie; je voelt je 100% zen omdat alles, behalve je werk waar je mee bezig bent, op dat moment wegvalt. Achteraf heb je een voldaan gevoel.

Hoe geraak je in een flow?
Sommige mensen zijn er beter in dan andere. Dit heeft vooral te maken met zelfvertrouwen en een gevoel van veiligheid. Toch kan bijna iedereen flow ervaren.

Hilde Mariën, coach en consultant in stressproblematiek, vertelt in Goed Gevoel daar het volgende over: “Wat je een goed gevoel geeft, is voor iedereen anders. Wees eerlijk met jezelf en ga na wat bij jou past en wat jou energie geeft. We moeten weer een beetje leren dromen. Vaak zijn die dromen niet zo onrealistisch en met een goede planning best haalbaar. Ga voor keuzes die kloppen met wie je bent en wat jij belangrijk vindt. Er moet wel een uitdaging aan gekoppeld zijn die net iets meer vraagt dan de vaardigheden die je al bezit. Is de uitdaging te klein, dan schuilt de verveling om de hoek. Omgekeerd zorgen te hooggespannen verwachtingen voor angst en blokkades.”

Proberen maar met dit stappenplan:
-stel doelen: een duidelijk doel voor ogen helpt je te focussen
-motiveer jezelf: leer je aandacht te focussen op de positieve dingen in je leven. Je bewustzijn is als een zaklamp die je kunt richten op onderwerpen in je leven. Zo kan je op het einde van de dag eens 3 zaken benoemen die goed gingen, die je een fijn gevoel gaven. Positieve dingen bekijken helpt je om jezelf in een positieve flow te krijgen!
-maak een levens-visie: hoe ziet jouw leven eruit als je op je gelukkigst bent en beschrijf dit. Wat zou je doen en met wie? Doe elke dag iets dat je energie geeft in je huidige leven, al is het maar 5 minuten. Zo zet je de deur open voor meer positievere energie en ervaringen.
-bekijk en observeer je gedachten, schakel afleidingen uit.
-Zorg ervoor dat je de taak leuk vindt; geef jezelf de waardering die je nodig hebt.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren