Tagtik

'Ziekenhuispersoneel kan vele overlijdens niet meer aan'

In België zouden 2.000 bedden beschikbaar moeten zijn op de dienst intensieve zorgen, verdeeld over alle ziekenhuizen. In de praktijk is dat echter niet zo aangezien er gewoonweg te weinig zorgpersoneel is om de patiënten op intensieve te verzorgen. Daarom werd vrijdag 5 procent van de bedden op intensieve zorgen niet meer beschikbaar gemaakt.

De gesloten bedden doen zich in zowat alle ziekenhuizen voor: Leuven, Bonheiden, Gent, Brussel, Luik, Namen ...“Soms vallen mensen uit omdat ze zelf ziek zijn”, schetst Stefaan Lammertyn, woordvoerder van AZ Groeninge in Kortrijk, de penibele situatie in De Standaard. “Soms moeten ze in quarantaine. Er is niettemin een grote solidariteit onder collega’s om voor elkaar in te springen.”

Een solidariteit die weliswaar bijzonder zwaar weegt op de mentale en fysieke gezondheid. Van der Auwera (HTSC) vangt immers ook veel signalen op over burn-outs en uitstroom. “Ziekenhuizen rapporteren me dat, wanneer ze zorgverleners vragen om op een Covid-afdeling bij te springen, die zich soms ziek melden. Ze kunnen niet meer. Anderen haken definitief af en zoeken ander werk. Begrijpelijk: de dagelijkse overlijdens zijn voor de brede ­bevolking haast een fait divers ­geworden, maar deze mensen worden met een abnormaal hoog aantal stervenden geconfronteerd. We onderschatten dat.”

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren