Tagtik

Zit ontvoerder Maddie McCann al in gevangenis?

Maddie McCann verdween op 3 mei 2007 uit een appartement in het Portugese Praia da Luz waar ze met haar ouders op vakantie was. Ze was toen drie jaar. De verdwijning kreeg een grote media-aandacht over de hele wereld. Ondanks enkele verdachten kon de politie de zaak nog niet oplossen. De zaak van Maddie is intussen uitgegroeid tot de meest mysterieuze verdwijningszaak ooit. Sinds deze week is echter een nieuwe verdachte nadrukkelijk in beeld gekomen. "Het gaat om een seksmaniak met een mondkapje", schrijft de Britse krant The Sun.

Nieuwe verdachte wel heel nadrukkelijk in beeld
Portugese speurders zijn een man op het spoor gekomen die in de periode van de verdwijning van Maddie wel dertig huizen is binnengedrongen in de streek van Praia da Luz. Met een angstaanjagende vermomming viel hij voornamelijk Britse gezinnen lastig. De man zou met een mondkapje kinderkamers binnengedrongen zijn en zelfs bij de kinderen in bed gaan liggen zijn. Zo zou een zevenjarig kind getuigd hebben hoe de man plots naast haar lag in bed. "Hij boog zich over me heen en vroeg of hij mijn papa was. Ja, antwoordde hij zelf", zei ze. In de Netflix-serie 'The Disappearance of Madeleine McCann' opperden onderzoekers het ook al, maar nu volgt ook de politie de piste dat één van die inbraken bij Maddie misschien wel uit de hand zou zijn gelopen.

Verdachte viel meisjes lastig in streek waar Maddie verdween
"Er zijn nog zeker twaalf verdachten in het vizier. Ja, de gemaskerde indringer is er één van", reageert de Britse politie. "De meisjes die slachtoffer werden, hadden het telkens over een mondkapje. En hij rook nogal vreemd blijkbaar. Maar of deze man ook Maddie lastigviel, kunnen we nog niet met zekerheid zeggen", aldus speurder Anthony Summers.
De verdachte blijkt de 48-jarige Martin Nye uit Duitsland te zijn. Hij is een veroordeelde pedofiel en kindermoordenaar. De Duitser vertoont opvallende gelijkenissen met een robotfoto die getuigen ten tijde van de verdwijning lieten opmaken.

Sterke gelijkenis met robotfoto
De Duitse pedofiel heeft een lange voorgeschiedenis van zedenfeiten met minderjarigen. Zo werd hij in 2012 in Duitsland veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de ontvoering en moord van drie jonge kinderen, en seksueel misbruik van verschillende anderen. Martin Nye opereerde in de jaren ‘90 vaak in de Portugese Algarve, waar ook Madeleine McCann in 2007 verdween. Op dit moment zit de Duitser in een Duitse gevangenis. Hij werd eerder al ondervraagd in het kader van het dossier van Maddie, maar ontkentde zijn betrokkenheid.

Verdachte zit in gevangenis
De moeder van Maddie, Kate McCann, maakte in haar boek al gewag van een buitenlandse pedofiel die haar dochter misschien wel ontvoerd zou hebben. Daarin schreef ze onder andere dat verschillende getuigen 'mannen die zich verdacht gedroegen' hadden gezien nabij hun vakantieresort in Praia da Luz. Op basis van die getuigenissen werden vervolgens vier robotfoto's gemaakt. Duitser Martin Nye vertoont heel wat gelijkenissen met twee van deze beelden.

De familie van Maddie McCann wil niet te hard van stapel lopen, maar blijft hoopvol. "Het zou hem best kunnen zijn: hij voldoet aan het profiel van een pedofiel uit het buitenland. Hij droeg camouflagekleding, had messen bij zich, en sprong uit de bosjes om zich op zijn slachtoffers te werpen. Maar we willen niet speculeren, het is nu aan de Portugese politie om hun werk te doen", reageert een woordvoerder van de familie in de Britse pers.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren