Tagtik

Zo onderhoud je jouw kwaliteitsvolle vriendschappen

‘Liefde is een werkwoord’, hebben we al meermaals gehoord. Maar ook vriendschap vraagt om voeding en aandacht. Het is belangrijk dat vrienden het gevoel krijgen dat ze belangrijk zijn voor elkaar. Met deze tips maak je werk van het onderhouden van die goede vriendschappen.

Ontmoet elkaar fysiek
Hoe blij zijn we niet dat we na die periode van ‘afzondering’ opnieuw onze vrienden kunnen ontmoeten. Het is vooral het horen dat iemand zin heeft om je te zien, elkaar in de ogen te kijken tijdens een gesprek, elkaar een knuffel te geven … dat deugd doet! Blijf regelmatig tijd maken om elkaar te zien!

Geef elkaar prioriteit
Hoe dikwijls hebben we niet belangrijkere dingen te doen. Plaats je vrienden niet op een ‘wachtlijst’, maar maak er een prioriteit van. Bel snel terug, laat regelmatig iets van je horen, zo vaak je kan.

Luister oprecht en met aandacht
Niets zo pijnlijk als tijdens het vertellen van jouw verhaal te moeten vaststellen dat de ander maar met een half oor luistert. Echt luisteren vraagt tijd en aandacht, maar ook openheid en het loslaten van een oordeel.

Zorg voor wederkerigheid
Vriendschap is een engagement. Het vraagt dat je op elkaar kan rekenen. Laat elkaars noden kennen, want een band wordt opgebouwd door uitwisseling en wederkerigheid.

Accepteer kritiek
Leer goedbedoelde kritiek aanvaarden; vrienden zijn er ook om ons te laten groeien, ons te laten zien dat we misschien een foute weg bewandelen of meer aan zelfzorg moeten doen

Bedank je vrienden
Een kleine vriendschapsverklaring af en toe kan de relatie een warme boost geven.

Weet dat vriendschap kostbaar is!

(Skwadra by Tagtik/Source: Eurobarometer - Psychologies/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren