Er was eens in de Tour - 1992, lotgenoten Hampsten en Lemond kruisen elkaar op Alpe d'Huez
Donderdag komt de etappe van de Tour aan op Alpe d'Huez voor een rit om duimen en vingers van af te likken. De kenmerkende haarspeldbochten van Alpe d'Huez, de oudste aankomst op hoogte in de Tour (1952, Fausto Coppi ), zullen ook dit jaar het decor vormen voor een krachtmeting tussen de sterkste klimmers. Dit geeft ons de kans om herinneringen op te halen aan de editie van 1992, waarin twee Amerikanen enorm verschillende trajecten aflegden, maar wiens verhalen elkaar kruisten op de flanken van Alpe d'Huez.
De 21 bochten van de klim naar de top hebben al 30 keer een Tour-finish gebaard: Coppi, Zoetemelk (2x), Kuiper (2x), Agostinho, Winnen (3x), Herrera, Fignon, Hinault, Rooks, Theunisse, Pantani, Frank Schleck, Pinot, Rolland, er zijn talloze grote namen die zich aan de top hebben opgedrongen. We hebben onze spotlight op de de etappe van de Tour van 1992 laten schijnen.
Op de Col de la Croix de Fer ging de Fransman Boyer in het offensief, gevolgd door Montoya, Vona Hampsten en Nevens. Aan de voet van Alpe d'Huez hadden ze bijna 4 minuten voorsprong.
Gloriedag voor Hampsten
Al snel isoleren Hampsten en Vona zich aan de leiding. Op 7 km van het spandoek gaat de Amerikaan van Motorola er alleen vandoor, waarmee hij erin slaagt om slechts 35 seconden te verliezen op Indurain en Chiappucci, de 2 sterke mannen van die Tour, die eindigden als een kanonskogel.
Andy Hampsten two time winner of the Tour of Switzerland in 1986 & 1987 and the first American to win the race. pic.twitter.com/tlcYFIaOcH
— The World of Cycling (@twocGAME) June 13, 2022
Voor Andrew Hampsten was het een wederopstanding na zijn 4e plaats in het algemene klassement en zijn witte trui in 1986 (eerste deelname) en zijn overwinning in de Giro in 1988.
Correva l'anno
— Bike Rides Adventure (@rides_bike) February 10, 2022
Andrew Hampsten, Tour de France 1992, Alpe d'Huez pic.twitter.com/qUjSgQ7jhZ
Zwarte dag voor Lemond
Daarachter is de schade groot: Greg Lemond geeft op bij de bevoorrading van Saint-Jean-de-Maurienne en Luc Leblanc eindigde de etappe buiten de tijdslimiet.
Tour de France 1988, Andy Hampsten pic.twitter.com/GZ1hirZ3vy
— vintage bike shop (@bike_parts_shop) March 10, 2018
Andrew 'Andy' Hampsten, oorspronkelijk afkomstig uit Ohio, trad in 1986 toe tot het La Vie Claire-team in dienst van Bernard Hinault en Greg LeMond. Hij eindigde als vierde en beste jonge renner in de Tour van '86 en won de Ronde van Zwitserland in '86 en '87.
In 1988 was hij de eerste Amerikaan die de Ronde van Italië won in danteske raceomstandigheden in de Alpen, waaronder een mythische etappe onder de sneeuw in de Gavia.
Heavy snow on the Gavia means, funnily enough, we won't see a repeat of 1988 on the #Giro102. And nor will we, in all likelihood, ever again. The Hampsten legend lives on. That's a far bigger tribute than any neutralised memorial ride up the same snowy peak could have supplied. pic.twitter.com/cp4DhkCPlq
— Felix Lowe (@saddleblaze) May 27, 2019
Après l'étape du Gavia, les coureurs du Giro 1988 n'en avaient pas terminé avec les conditions atmosphériques épouvantables...
— David Guénel (@davidguenel) July 7, 2022
En vert, Andy Hampsten mène dans le col du Rombo. pic.twitter.com/pwbp94JAT6
Hampsten gaat de geschiedenisboeken ook in om zijn onverzettelijkheid tegen doping. Hij heeft tijdens zijn carrière nooit het minste product gebruikt. Het ging zelfs zo ver dat hij vitamines of legale voedingssupplementen weigerde wanneer deze in de vorm van een injectie werden toegediend.
(Skwadra met LpR/picture : Tagtik)
Greg Lemond sert la main à son tout jeune compatriote Andy Hampsten (1986). pic.twitter.com/iIieSO0lDe
— David Guénel (@davidguenel) June 3, 2022
...?@LeTour? 1988, au départ de la 10ème étape: Belfort-Besançon avec #AndrewHampsten ????bien entouré ! https://t.co/CkuwLcD513 #hampsten #cycling #ciclismo #cyclisme #wielrennen #koersmuseum pic.twitter.com/3ieo7qUEVs
— Noël GREGOIRE (@gre_no) May 9, 2020