Tagtik

Extra wedstrijd voor de crossers: hoe raak ik snel van Boom naar Bern?

Volg hier alles over het veldrijden

Wout van Aert pleitte er in zijn column bij Wielerflits.nl al voor om in de weekends waarin een Wereldbekercross wordt gereden geen andere grote klassementscross te plannen. Hij laat de Superprestigecross in Boom dan ook schieten en zakte vrijdag al af naar Zwitserland.

De meeste renners doen de dubbel wel, maar staan voor een extra race: na de wedstrijd in Boom is het zaak om zo snel mogelijk vertrekken naar Zwitserland. De meesten rijden met de camper richting Bern en overnachten zo dicht mogelijk bij de startplaats van de Wereldbekermanche van zondag.

Mathieu van der Poel en Toon Aerts maken de verplaatsing met het vliegtuig. En dat wordt een race tegen de tijd, zo legt Aerts uit in Het Laatste Nieuws. Hij vliegt van Zaventem naar Amsterdam en vandaaruit naar Basel.

"Ik vertrek om 18.20 uur in Zaventem. Dat is krap voor een cross die maar om 16 uur gedaan is, ja, zeker als ik op het podium zou staan en dopingcontrole zou hebben," aldus de leider in de Wereldbeker. Hij oefende het scenario al vorige week in Lokeren: "Toen had ik controle, en stond ik op het podium, maar ik ben om 17 uur kunnen vertrekken. Als dat straks lukt, is er geen probleem. Anders mis ik mijn vlucht en moet ik toch nog met de wagen..."

Aerts kan ook rekenen op zijn broer Thijs die niet meerijdt in Boom en zaterdagvoormiddag al met de fietsen van Toon naar Zwitserland vertrekt.

In november staan de Belgische veldrijders nog een dubbel crossweekend te wachten met een nog verdere verplaatsing: op zaterdag 17 november wordt in het Tsjechisch Tabor voor de Wereldbeker gereden, op zondag 18 november in Hamme voor de DVV Trofee.

Maar zwaar moeten de crossers niet tillen aan de verplaatsingen, zo vindt Sven Nys: "Die verplaatsingen bestaan al jaren in het veldrijden. Zo erg zijn die niet. Alle renners hebben een camper, ze kunnen allemaal hun benen omhoog leggen. Ik vind niet dat er veel te klagen valt."

(DrK/Source: Nieuwsblad, Laatste Nieuws/Picture: Belga)

Volgende crossen die LIVE te beleven is op Proximus Sports: de Superprestigecross van Boom op zaterdag 20 oktober (de streaming vind je hier) en de Wereldbekercross van Bern op zondag 21 oktober (de streaming vind je hier).

Wil je de helden van de cross gratis en in levenden lijve aan het werk zien? Win een vip-package of vijf duo-tickets voor de Jaarmarktcross van Niel op 10 november. Waag hier je kans!

Ook dit kan u interesseren