LIVE op Proximus Sports: de Superprestige in Gieten

Volg hier al het nieuws over het wielrennen

Welke renners en rensters zijn het volgen waard? Ontdek het in ons dossier

Ontdek hier de belangrijkste crossen van deze winter

De Superprestige is al sinds 1983 het klassieke regelmatigheidscriterium in het veldrijden en is vanaf dit jaar in handen van Flanders Classics, de organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen.

De 37e editie gaat van start in Gieten, in de provincie Drente, in het noorden van Nederland. De veldrijders en veldrijdsters krijgen in de Memorial Radomir Simunek een zanderige omloop voorgeschoteld. Een goede start is belangrijk in Gieten, want bij de doorkomst aan de finish na de eerste ronde wordt een extra premie uitgeloofd. Het parcours kreeg ook een nieuwe hindernis: een speciale trap.

Punten in de Superprestige

In de Superprestige telt elke plaats: voor het klassement krijgen de eerste 15 renners punten, gaande van 15 voor de winnaar, 14 voor de tweede, 13 voor de derde, tot 1 voor de vijftiende. Dé grote nieuwigheid voor de editie van deze winter is dat de beloften samen met de profs rijden. Ze krijgen wel nog een apart klassement met een eigen prijzenpot: de beloften die dus goed presteren, kunnen in twee klassementen iets verdienen.

Drie op drie van Mathieu?

In de voorbije twee jaar was Mathieu van der Poel winnaar in Gieten, de enige Nederlandse manche in de Superprestige. Vorig seizoen won hij voor Wout van Aert en Laurens Sweeck. Dit trio vormde ook het podium voor het eindklassement van de Superprestige dat de Nederlandse kampioen voor de derde keer won.

Dit jaar wordt in Gieten opnieuw een duel tussen Van der Poel en Van Aert verwacht, maar het is ook uitkijken naar Toon Aerts. In de States won hij de twee Wereldbekermanches, maar vorig weekend kwam hij niet aan de start in Meulebeke en Ronse. Heeft hij nu de jetlag voldoende verteerd om zich te mengen in de strijd om de zege?

Nederland boven bij de dames?

Bij de dames ging de overwinning vorig jaar naar de Nederlandse Maud Kaptheijns die won voor de Britse Nikki Brammeier en de Nederlandse Sophie De Boer. Ook nu worden de Nederlandse veldrijdsters in de kop van de race verwacht. In de Hotondcross in Ronse toonden vooral Marianne Vos (1e), Annemarie Worst (3e) en Ceylin del Carmen Alvarado (4e) al hun goede vorm.

(DrK/Picture: Belga)

Bekijk de Superprestigewedstrijd van Gieten van zondag 14 oktober LIVE op  LIVE op Proximus TV. De livestreaming vind je hier.

Wil je de helden van de cross gratis en in levenden lijve aan het werk zien? Win een vip-package of vijf duo-tickets voor de Koppenbergcross op 1 november. Waag hier je kans!