Tagtik

Op weg naar hervormingen in het veldrijden?

9 crossen in de Wereldbeker, 8 in de DVV-trofee, 8 in de Superprestige, 6 Brico-crossen, 6 Soudal Classics en 5 losse crossen: het crosslandschap in België is hopeloos versplinterd. Neem daarbij de teruglopende toeschouwersaantallen en een tekort aan toppers en de conclusie is duidelijk: er moet iets veranderen om het veldrijden aantrekkelijk te houden.

De Internationale Wielerunie is zich bewust van het probleem en werkt achter de schermen aan een hervorming: er wordt gedacht aan de oprichting van een soort Champions League van het veldrijden met 20 à 25 veldritten. Tijdens het WK in Valkenburg begin februari praat de UCI daarover met de Belgische Wielerbond, enkele organisatoren en de twee veldritvertegenwoordigers van de atletencommissie, Simon Zahner en Katerina Nash.

"Dat het landschap zal veranderen, staat vast", zo vertelt Peter Van den Abeele, coördinator voor het veldrijden bij de UCI, in Het Laatste Nieuws. "Hoe ingrijpend? Misschien is het wel opportuun om in één keer een grondige hervorming door te voeren, in plaats van die te spreiden over een paar jaar."

Het nieuwe regelmatigheidscriterium van twintig tot vijfentwintig wedstrijden zou een mix worden van de belangrijkste topcrossen, de huidige Wereldbeker en de Superprestige.

(DrK/Picture: Belga)

Wilt u alles over het veldrijden nog eens herbekijken? Alle video's over het veldrijden met interviews en highlights vindt u op deze pagina van Proximus Sports.

Ook dit kan u interesseren