Tagtik

Telt de 31e zege voor Mathieu wel?

Met de winst in de slotwedstrijd van de Soudal Classics, de Masters in Waregem, brengt Mathieu van der Poel de teller van overwinningen in het veldritseizoen 2017-2018 op 31. Daarmee blijft hij op koers om het record van Roland Liboton (32 zeges op 33 wedstrijden in het seizoen 1983-1984) te evenaren, want de Nederlander rijdt zondag zijn laatste cross in Oostmalle.

Maar mogen we de winst in het criterium van Waregem, met een cross die slechts een halfuur duurt, wel meerekenen als volwaardige zege?

Neen, zo luidde eerder deze week alvast de mening van Roland Liboton in Het Laatste Nieuws. "Leuk om zo het seizoen mee te kunnen afsluiten, maar het blijft meer spelletjes spelen. De echte cross duurt slechts een half uur. Dat kan je dan toch geen echte veldrit noemen? Het is een criterium. En die overwinningen zijn niet officieel," aldus het crossicoon.

Sven Nys en Erwin Vervecken vinden de winst in Waregem wel volwaardig. "Het is geen traditionele cross, maar dat mag geen argument zijn om een 31ste zege van Mathieu niet te laten meetellen," aldus de ploegmanager van Telenet Fidea.

"Waregem is lastiger dan een gewone veldrit", zo vindt Vervecken, organisator van de Masters, de wedstrijd die eigenlijk bestaat uit een hoogspringwedstrijd, een surplacewedstrijd en een cross. "De renners gaan achteraf pompaf terug naar huis. Sportief is het dus echt wel een topcross. Bovendien kwam in 2007 de Masters ook gewoon op de erelijst van Sven Nys, naast zijn overwinningen in de Koppenbergcross en de Krawatencross."

(DrK/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren