Tagtik

Van der Haar kent mogelijke oorzaak minder presteren

Lars van der Haar werd dit seizoen verwacht als een van de tenoren in het veldrijden die het Mathieu van der Poel en Wout van Aert moeilijk moesten kunnen maken. Voorlopig blijft het bij twee overwinningen, in Ronse en Woerden, maar die dateren al van oktober.

In de jongste crossen maakt de Nederlander te veel fouten om vooraan een rol van betekenis te kunnen spelen en die fouten zijn volgens de crosser van Telenet Fidea het gevolg van zijn mindere vorm. Uit onderzoek van zijn bloed blijkt dat hij mogelijk te kampen heeft met klierkoorst, zo vertelde hij aan wielerflits.nl.

"Na de cross in Namen hadden we wat gevonden voor mijn mindere optredens van de laatste tijd. Uit onderzoek bleek dat de waarden van het Epstein-Barr-virus in mijn bloed erg hoog waren," aldus Van der Haar. Die waarden kunnen wijzen op de ziekte van Pfeiffer, ook gekend als klierkoorts.

"De dokter vertelde dat ik als kind al eens de ziekte van Pfeiffer heb gehad", zo zegt de crosser van Telenet Fidea. "Ik ben echter in contact geweest met iemand die het nu heeft, waardoor de weerstand weer opspeelt en ik daardoor iets minder kan zijn. Ik wil geen voorbarige conclusies trekken maar het feit ligt er dat de bloedwaardes niet helemaal in orde zijn en dat het de laatste tijd wat minder gaat. In het laboratorium is vastgesteld dat ik inderdaad al eens eerder klierkoorts heb gehad. Dat kan invloed hebben op mijn herstel, maar ze weten niet hoe lang het duurt."

In Loenhout ging de schouder van Van der Haar uit de kom bij een val. In Bredene komt hij niet aan de start. Vrijdag moet na een bezoek aan de kinesist blijken of hij zaterdag in Diegem kan starten.

(DrK/Picture: Belga)

Wilt u alles over het veldrijden nog eens herbekijken? Alle video's over het veldrijden met interviews en highlights vindt u op deze pagina van Proximus Sports.

Ook dit kan u interesseren