Tagtik

David Van de Steen: "Bende-onderzoek wordt nú gemanipuleerd"

Vorig jaar was procureur-generaal Christian De Valkeneer er zeker van dat Christiaan Bonkoffsky de ‘reus’ van de Bende van Nijvel was, maar nu komt het federaal parket (dat het onderzoek overnam na het nieuws over Bonkoffsky) met een verklaring dat hij de reus níet is.

Het maakt David Van de Steen, overlevende van de aanval van de Bende in Aalst waarbij hij zijn ouders en zus verloor, woedend. Hij spreekt over een 'onvoorstelbare soap': "We zitten terug in toestanden als in de jaren 80."

Van de Steen wijst bij De Morgen op de wapens die door onderzoeksrechter Troch in 1986 in Ronquières werden gevonden. Een rapport van Nationaal Instituut voor de Criminalistiek (NICC) concludeerde in 2012 dat Troch of zijn mensen die wapens zelf in het water moeten hebben gegooid, want een jaar eerder hadden Waalse speurders die op dezelfde plek niet gevonden.

"Wij hebben redenen om te denken dat de vondst in Ronquières een poging tot manipulatie van het onderzoek was", aldus het parket nu. Van de Steen spreekt dat tegen: "Het manipuleren gebeurt nú, tegen honderd per uur. Wie de zaak een beetje volgt, weet al jaren dat niets klopt van dat NICC-rapport."

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren