Tagtik

Deze bondgenoot van Poetin wil al zijn geld stelen

Rusland kan de oorlog in Oekraïne mogelijk niet langer financieren als Saoedi-Arabië besluit om de olieproductie te verhogen en tegelijkertijd de prijzen relatief aantrekkelijk te houden.

De afgelopen maanden heeft Riyad zijn frustratie geuit over de OPEC-landen omdat ze weigeren de olieproductie te verlagen in een poging om de prijs per vat op te drijven tot 100 dollar.

Saoedische oliemaatschappijen proberen nu hun productie rechtstreeks tegen een concurrerende prijs te verkopen om hun positie als 's werelds grootste olie-exporteur te behouden.

Als deze strategie zou worden aangenomen, zou dit ernstige gevolgen hebben voor Rusland, aangezien de helft van de nationale inkomsten afkomstig is van de verkoop van gas, koolwaterstoffen en olie. Deze enorme financiële bron wordt rechtstreeks gebruikt om de oorlog in Oekraïne te financieren.

Volgens Mikhail Krutikhin, een Russische energieanalist die in Noorwegen woont, zou een dergelijke stap “een enorm risico” vormen voor de Russische staatsbegroting, die voor zijn inkomsten sterk afhankelijk is van de export van gas en olie.

“Dus we moeten nu achterover leunen en wachten - een voorraad popcorn inslaan”, vertelde hij aan Politico.

(FVDV and QG for Tagtik/Source: Politico/Picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren