Tagtik

Maak kennis met de gevaarlijkste Oekraïense soldaat: "Hij vernielt alles dat op zijn pad komt"

Een Oekraïense parachutist lijkt een leidende rol te spelen in de oorlog die op zijn grondgebied woedt. Het Amerikaanse economische tijdschrift Forbes, uitgegeven door het Korii-platform, werpt de schijnwerpers op deze vernietigingsmachine met zijn uitgebreid palmares.

Zijn bijnaam? “Gagauz”, een meer dan waarschijnlijke verwijzing “naar het volk van de Gagauz, aanwezig in een minderheid in een gebied dat wordt gedeeld tussen Moldavië en het zuidwesten van Oekraïne”, duidt Korii. Deze soldaat van de 79e luchtaanvalbrigade, een meester in het omgaan met Amerikaanse FGM-148 Javelin antitankraketten, zou met de hulp van zijn partner (er zijn er twee nodig om de raketwerper te gebruiken), al meer dan 40 Russische gepantserde tanks hebben vernietigd en daarnaast ook een twintigtal zwaar beschadigd. Het zijn resultaten die de anderen overtreffen... Het Forbes-artikel kwalificeert hem zelfs als "de gevaarlijkste soldaat voor de Russen". Zijn jachtgebied? Een gebied aan het front rond het mijnstadje Vouhledar in het oosten van Oekraïne.

Tijdens de Slag om Vouhledar begin 2023 werd Rusland geconfronteerd met een grote mislukking: op slechts drie weken tijd gingen 130 pantservoertuigen verloren. Een effectief tegenoffensief, dat zijn succes dankt aan deze ultra-efficiënte raketschieter: “Ik doe mijn werk efficiënt en ik heb ervan leren houden”, vertrouwde Gagauz toe in een video-uitzending op Telegram op 23 januari. Hij zegt dat het onder de knie krijgen van de FGM-148 Javelin onmiddellijk gebeurde: “Ik kreeg te horen dat ik me klaar moest maken, ik zag het doelwit en schoot. Ik raakte het aan en toen kreeg ik de smaak voor bloed te pakken.”

“Op anderhalf jaar tijd zou hij gemiddeld drie Russische tanks per maand vernietigen. Als je zijn verlof niet meetelt, zou ‘Gagaoez’ wel eens één voertuig per week kunnen raken: het perfecte propagandamiddel voor het Oekraïense leger", benadrukt Korii.

(Tagtik/Source: Korii/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren