Tagtik

Zorgen om XBB-variant van het coronavirus?

De XBB-variant is momenteel dominant in Singapore, waar een nieuwe coronagolf momenteel plaatsvindt die vermoedelijk rond half november haar hoogtepunt zal bereiken.

Die coronagolf wordt in Singapore voornamelijk veroorzaakt door de XBB-variant en dat kan zelfs tot 15.000 nieuwe besmettingen per dag leiden, waarschuwt het ministerie van Volksgezondheid er.

De XBB-variant is een stam binnen de omikron-familie. In België waren tot nu toe voorlopig slechts twee meldingen van besmettingen met XBB, bevestigt viroloog Steven Van Gucht. In België is het immers eerder BQ.1 die opkomt. Die maakt momenteel zo’n tien procent van de besmettingen uit. BA.5 blijft momenteel wel de dominante variant in België. In Nederland spreken ze dan weer van BA.4.6 en in India is het dan weer BA.2.75. Op dit moment is er geen één en dezelfde variant die zich over de hele wereld verspreidt en dat is geruststellend volgens virologen aangezien er zo meer evenwicht komt in het immuunsysteem. De varianten muteren momenteel niet zodanig dat ze supereigenschappen krijgen, zoals dat bijvoorbeeld bij omikron wel het geval was. 

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano - Het Nieuwsblad - De Standaard/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren