Tagtik

Met uitsterven bedreigd: ken jij nog een échte bruine kroeg?

Ken jij nog een échte bruine kroeg? Zo’n bruine kroeg waarbij je direct denkt aan een authentiek café met een verhaal, zo’n ouderwets ingerichte kroeg met schaarse verlichting. Het is de plaats waar in een intieme en huiselijke gezelligheid dorpse of stadse zaken worden besproken onder het genot van allerlei soorten drank: sterke drank, wijn, bier, koffie, thee, frisdrank.

Maar wat is er nu bruin aan een bruin café?
Ten eerste heeft de term letterlijk te maken met de kleur van het interieur: de kroeg is donkerbruin. De bar is van donkerbruin hout en er is weinig verlichting. Een tweede verklaring voor ‘bruin’ is dat er vroeger mocht gerookt worden in cafés en het behang en de gordijnen letterlijk bruin werden door alle rook.

Geschiedenis van de bruine kroeg
Het huiselijke en ouderwetse interieur heeft te maken met de geschiedenis. In het begin van de 19de eeuw ontstonden bruine cafés namelijk in huis- of voorkamers bij mensen thuis. Met deze huiskamercafés konden de mensen extra geld verdienen.

En vandaag?
Locatus, marktleider van retailinformatie in de Benelux: “De voorbije 10 jaar sloten bijna 4.500 cafés de deuren. Een drama, al is er één kleine troost: een minderheid – zo’n 5 à 10 procent – heropende als ‘grand café’ of lunchroom, voor een natje én een droogje.”

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren