Tagtik

Overweeg jij ook een carrièreswitch binnen het jaar? Je bent niet alleen!

Uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta en jobsite StepStone bij 3.000 werknemers blijkt dat 37% van de Belgen een carrièreswitch overweegt binnen het jaar. Hiervan wil 20% een heel andere job in een heel andere sector.

Door de economische onzekerheid tijdens de eerste lockdown, gingen werknemers niet (meer) op zoek naar een nieuwe job. Zij klampten zij zich vast aan de baan die ze al hadden. Daar komt nu verandering in: 37% van de Belgische werknemers denkt aan een carrièreswitch binnen het jaar. Onder hen denkt 1 op 5 daarbij aan een andere functie binnen een andere sector en 13% overweegt over te stappen naar een gelijkaardige job in een andere sector. 4% denkt na over een verandering van statuut: van werknemer naar zelfstandige of omgekeerd.

Meer sollicitaties
De laatste 6 maanden heeft 45% minstens één keer gereageerd op een vacature terwijl dit een jaar geleden (tijdens de eerste coronagolf) maar 34% was. En er is heel wat optimisme want 46% verwacht snel een andere en evenwaardige job te vinden.

Nele Ronsmans, experte talent & ontwikkeling, geeft meer uitleg over deze tendens in Plus Magazine: "Bedrijven kunnen er best alert voor zijn dat medewerkers niet verlamd zijn door onzekerheid en dat zij hun kansen elders durven wagen. Bedrijven zullen waakzaam moeten zijn om hun beste talenten te behouden. Een goed begin is transparante communicatie, over bijvoorbeeld thuiswerk en over de mogelijkheden om nieuwe uitdagingen te krijgen. De meeste medewerkers willen weten waar ze aan toe zijn na een coronajaar."

Thuiswerk is door corona een belangrijk thema geworden bij sollicitaties: 58 % van de werknemers houdt er rekening mee bij de keuze van een nieuwe werkgever.

Nele Ronsmans: "Opvallend én iets om rekening mee te houden: medewerkers die het afgelopen jaar niet de kans kregen om thuis te werken, solliciteerden meer (68 %) dan zij die wel die kans kregen (30 %). Degenen die tijdens de coronacrisis vaak naar kantoor moeten, overwegen ook vaker een switch van sector (63 % tegenover 44 %). Bedrijven weten dus waarop ze moeten inzetten, ook na corona. De hybride werkvorm, een combinatie van thuiswerk en werk op kantoor, is de toekomst."

(Skwadra by Tagtik/Source: Plus Magazine/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren