Tagtik

Belgische topeconoom: "Laat ouderen coronataks betalen"

De Belgische topeconoom Jan-Emmanuel De Neve, die lesgeeft aan de universiteit van Oxford en de Britse regering adviseert, pleit ervoor om ouderen een 'coronataks' te laten betalen.

"Jongeren hebben het minste baat bij de lockdownmaatregelen, want ze zijn voor het virus minder vatbaar", vertelt De Neve aan VRT. "Er moet dus hopelijk een besef komen bij de oudere generatie dat jongeren zich aan het opofferen zijn, zowel economisch als op vlak van mentale gezondheid."

De Neve hoopt dat de politiek een creatieve oplossing zal bedenken om die ongelofelijke inspanning van jongere generaties op een of andere manier te erkennen, bijvoorbeeld door een coronataks, al dan niet eenmalig.

Pensioenexpert Marjan Maes van de KU Leuven wil de rekening voor de coronacrisis ook gedeeltelijk door oudere generaties laten betalen, maar dan wel op een andere manier. "Een eenmalige coronataks voor ouderen vind ik geen goed idee", vertelt ze aan VRT. Zij stelt voor om belastingvoordelen voor hogere pensioenen af te toppen én de pensioenleeftijd te verhogen, zodat de toekomstige lasten beter verdeeld zijn.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren