Tagtik

"Onderzoeken of mensen terecht beroep gedaan hebben op premies"

Is er sprake van misbruik bij de financiële steunmaatregelen die zowel de federale als de Vlaamse overheid invoerden om ondernemers en bedrijven door de coronacrisis te helpen? Die vraag houdt ons bezig nadat de krant De Tijd berichtte dat er substantieel misbruik wordt gemaakt van die steunmaatregelen: spookbedrijven die steun vragen of werknemers die op tijdelijke werkloosheid worden gezet maar toch verder blijven werken.

Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) zegt in De ochtend op Radio 1 dat dat wel degelijk zal worden gecontroleerd in de komende maanden en jaren. "We zullen kijken of mensen die beroep gedaan hebben op die premies daar ook wel recht op hadden. Zullen we al het misbruik kunnen uitsluiten? Ik denk het niet. Maar we zullen er alles aan doen om die controles te doen."

Mensen die onterechte steun gekregen hebben, zullen die moeten terugbetalen. "Ik denk niet dat het opportuun zou zijn om daar ook nog eens sancties op te heffen. Tenzij het natuurlijk gaat om gededateerde facturen of iets dergelijks: dat is op zichzelf al een probleem."

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren