Tagtik

"Risico op hospitalisatie met omikron 50 à 70 procent lager dan met delta"

24 December 2021 08:10 Besmettingen met de omikronvariant leiden minder vaak tot ziekenhuisopnames dan infecties met de deltavariant. Dat staat te lezen in twee Britse studies die woensdag gepubliceerd werden. Uit het eerste onderzoek blijkt voor omikron “een vermindering met twee derde van het risico op hospitalisatie, in vergelijking met delta”. Het tweede onderzoek ziet het risico op elke vorm van hospitalisatie met 20 tot 25 procent verminderen na een besmetting met de omikronvariant. Voor ziekenhuisopnames van één nacht of meer gaat het om een vermindering met 40 tot 45 procent.

Vandenbroucke wil dinsdag bemiddelen met cultuursector

23 December 2021 17:09 Het Overlegcomité besliste woensdag om vanaf 26 december een verbod in te voeren op binnenevenementen, waaronder cultuur- en theatervoorstellingen en bioscoopvertoningen. Bijgevolg incasseert de veel geplaagde cultuursector opnieuw een uppercut. De expertengroep GEMS vroeg immers niet expliciet om een nieuwe sluiting van de cultuursector. Artiesten, regisseurs en culturele organisaties reageren verontwaardigd en boos op de beslissing van het Overlegcomité. Ze plannen dan ook heel wat acties om hun ongenoegen duidelijk te maken.

Vlaamse cultuursector hangt zwarte vlag buiten

23 December 2021 17:02 Het Overlegcomité besliste woensdag om vanaf 26 december een verbod in te voeren op binnenevenementen, waaronder cultuur- en theatervoorstellingen en bioscoopvertoningen. Bijgevolg incasseert de veel geplaagde cultuursector opnieuw een uppercut. Artiesten, regisseurs en culturele organisaties reageren verontwaardigd en boos op de beslissing van het Overlegcomité.

“Als het nodig is, zullen we strengere maatregelen nemen”

23 December 2021 07:39 Premier Alexander De Croo heeft woensdagavond op een persconferentie meer uitleg gegeven bij de aangescherpte coronamaatregelen die op het Overlegcomité onderhandeld werden. “De doelstelling is druk in de zorg beheersbaar houden en zorgen dat scholen op 10 januari opnieuw kunnen openen”, klinkt de algemene verklaring voor de verstrenging.

Helft Belgische ouders wil kind niet laten vaccineren

22 December 2021 09:30 Uit de nieuwste motivatiebarometer van de UGent blijkt dat 51 procent van de ouders zegt 'waarschijnlijk of heel zeker' te weigeren om hun kind te laten vaccineren tegen het coronavirus. Slechts 26 procent van de ondervraagde Belgische ouders is wel overtuigd van de kindervaccinatie tegen het coronavirus. Ook maar 32 procent van de ouders die zelf gevaccineerd zijn, wil zijn of haar dochter laten vaccineren.