Tagtik

'1 prik van Janssen-vaccin effectief tegen deltavariant'

Een enkele dosis van het Janssen-vaccin is voldoende om een stevige bescherming te bieden tegen zware symptomen of overlijden ten gevolge van de deltavariant van het coronavirus. Dat blijkt uit en nieuw medisch onderzoek dat werd uitgevoerd in Zuid-Afrika.

Een monodosis van Janssen blijkt 95 procent effectief tegen overlijden en 71 procent effectief tegen een ziekenhuisopname na besmetting met de deltavariant. In het geval van de betavariant (voor het eerst vastgesteld in Zuid-Afrika) bleek het middel wel iets minder effectief. “We geloven dat het vaccin doet waarvoor het ontwikkeld is: het voorkomt hospitalisatie en opnames op intensieve zorgen”, stelt Dr. Linda-Gail Bekker, medeverantwoordelijke voor de studie.

De onderzoeksresultaten zijn bijzonder hoopgevend aangezien in België tot nu toe al bijna 330.000 inwoners het vaccin van Janssen hebben gekregen. Bovendien is de meer besmettelijke deltavariant inmiddels verantwoordelijk voor 94,6 procent van alle nieuwe infecties in ons land.

Van het Johnson & Johnson vaccin, ook wel bekend als het Janssen-vaccin, volstaat 1 dosis, maar er wordt momenteel wel onderzoek gedaan of een herhaalprik eventueel nog meer bescherming biedt.

(Skwadra by Tagtik/llustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren