Tagtik

"Als er een tweede golf komt, zal er méér nodig zijn dan mondmaskers"

450 artsen hebben hun bezorgdheid gebundeld in een open brief. Ze waarschuwen dat er meer maatregelen zullen nodig zijn indien er een tweede golf aan coronabesmettingen in ons land zou komen.

Op 24 juni 2020 besliste de Nationale Veiligheidsraad (NVR) tot verdere versoepelingen in de exitstrategie en mondmaskers verplichten hoorde daar niet bij. Verschillende experten hebben de afgelopen dagen benadrukt dat het dragen van een mondmasker heel belangrijk is in de strijd tegen covid-19. Door het dragen van een mondmasker beschermen we elkaar immers.

"Het concept is simpel: ik bescherm jou, jij beschermt mij. Door het dragen van een mondmasker beschermen we elkaar. Bovendien betreft het een goedkope maatregel zonder schadelijke neveneffecten zoals een lockdown die wel heeft", schrijven de artsen in de open brief. "Tegenstanders durven wel eens met het argument gooien dat ‘een mondmasker dragen schadelijk is voor de gezondheid’. Een flagrante onwaarheid, die jammer genoeg als instrument gebruikt wordt om de weerstand tegen mondmaskers (ondertussen zowat het symbool van de crisis) aan te wakkeren."

"Tegen mondmaskers zijn, het heeft inmiddels iets van rebellie. ‘Mondmaskers zijn een aanslag op mijn vrijheid!’ en ‘ik laat me niet muilkorven!’ zijn dan ook veel gehoorde kritieken. Bovendien werd in het begin van de crisis nodeloos veel verwarring gecreëerd door de regering, door het gebruik van mondmaskers te ontraden en als zinloos te bestempelen. Ondertussen is duidelijk dat men deze strategie hanteerde omdat op dat moment grote tekorten dreigden. Natuurlijk zijn mondmaskers wél zinvol – anders zouden wij ze in de ziekenhuizen niet zo massaal nodig hebben."

"Er zijn dus wel wat tegenstanders. Onder de voorstanders echter, treffen we vele artsen. Hun bezorgdheid reikt verder dan het mondmaskerverhaal. We stellen vast dat door de dalende trend in de cijfers de indruk leeft dat het coronavirus ‘voorbij is’. De laatste weken volgen verdere versoepelingen elkaar pijlsnel op, terwijl maatregelen steeds minder goed nageleefd worden: er wordt minder afstand gehouden, het verbod op samenscholingen wordt steeds vaker geschonden, de grootte van de bubbels wordt niet altijd gerespecteerd, er worden opnieuw meer handen geschud als begroeting en mondmaskers verdwijnen stilaan uit het straat- en supermarktbeeld. De collectieve aandacht dreigt te verslappen — en laat dit nu net een cruciaal moment zijn: het reproductiegetal van het virus (hoeveel mensen elk besmet persoon op zijn beurt besmet) nadert de 1. Wanneer dit boven de 1 stijgt, neemt de pandemie opnieuw in kracht toe."

De artsen benadrukken dat we het coronavirus moeten blijven ernstig nemen. "Alle relativeringen en rationalisatie ten spijt, blijft dit een virus dat vele malen dodelijker is dan de griep en bovendien ook onder de niet-dodelijke slachtoffers ernstige schade kan aanrichten. Zoals de laatste dagen ook belicht werd in de media, zien we dit evenzeer gebeuren bij jonge, voorheen fitte en gezonde mensen zonder enig voorafbestaand risico. Ook lijkt een deel van de mensen die ‘genezen’ verklaard werden maandenlang te worstelen met aanhoudende klachten en beperkingen. We blijven dit als artsen zeer ernstig nemen."

(Skwadra by Tagtik/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren