Tagtik

Bekende Nederlandse misdaadjournalist neergeschoten

Misdaadjournalist Peter R. de Vries is dinsdagavond neergeschoten vlak bij de studio van tv-zender RTL in Amsterdam waar hij te gast was. De 64-jarige Nederlander vecht voor zijn leven in het ziekenhuis. Intussen werden drie verdachten opgepakt.

Er zouden vanop korte afstand vijf schoten gelost zijn, waarna de dader kon wegvluchten. Op social media circuleren beelden van net na de aanslag. De politie kon reeds drie verdachten oppakken: twee van hen op een autosnelweg, een derde op een andere locatie. De moordpoging gebeurde in een drukke omgeving met heel wat bewakingscamera's. De politie rekent er dan ook op dat er beelden van de daders en feiten gemaakt werden.

"Er is een brute, laffe misdaad gepleegd. De gerechtigheid is ver te zoeken. Ze zetten alles op alles om deze laffe misdaad op te lossen", reageert Femke Halsema, burgemeester Amsterdam, met afschuw op social media.

De Nederlandse premier Mark Rutte noemt de feiten "een aanslag op de vrije journalistiek die zo wezenlijk is voor onze democratie, onze rechtstraat en onze samenleving". Rutte zei in een korte persmededeling dat Peter R. de Vries "bij uitstek een vertegenwoordiger van de vrije journalistiek" is. "We hopen allemaal vurig, we bidden, dat hij deze aanslag overleeft."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren