Tagtik

België flatert met fout advies over mondmaskers

Op 21 maart communiceerden het federale instituut Sciensano en de Risk Management Group (RMG) hoe mondmaskers best gebruikt worden. Dat deden ze op basis van advies 9577 van de Hoge Gezondsheidsraad en aanbevelingen van de Risk Assessment Group (RAG). In de instructie staat dat een chirurgisch mondmasker, gezien de uitzonderlijke omstandigheden, 8 uur gebruikt mag worden. Het masker mag ook bijgehouden worden. "Gedragen rond de hals, maar nooit in de zak", zo staat er letterlijk te lezen. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt nu echter dat een chirurgisch mondmasker even onder de kin laten hangen, besmettingen in de hand kan werken. Bijgevolg kregen zorgverleners in ons land dus wekenlang verkeerde instructies over het veilig gebruik van chirurgisch mondmaskers.

Hans Kluge, regionaal directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie, bevestigt dat uit verschillende onderzoeken bleek dat er wel degelijk virus kan zitten aan de buitenkant van gebruikte medische maskers. "Hoewel het na handhygiëne in theorie veilig lijkt om het gebruikte medische masker onder de kin of rond de nek te plaatsen, is het niet mogelijk om het gebruikte medische masker weer op te zetten (hangend onder de kin of rond de nek) zonder het gebruikte masker en gezicht aan te raken", schrijft Kluge in een mail. Volgens Kluge kan op een onveilige manier omgaan met mondmaskers dan ook hebben geleid tot ‘zorggerelateerde’ infecties bij gebruikers.

Bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en het federale Sciensano verwijzen ze naar de Hoge Gezondheidsraad en de RMG die de instructies over het gebruik van mondmaskers hebben opgesteld. Paul Pardon, expert crisisbeheer bij de FOD Volksgezondheid en voorzitter van de RMG wijst erop dat de instructie over het dragen van een chirurgisch masker er gekomen is binnen de omstandigheden van de crisis. "Het gaat hier om een Covid-maatregel", zegt hij. "In normale omstandigheden speelt dat niet, omdat de maskers inderdaad weggegooid worden na gebruik. Nu is beslist om die 8 uur te gebruiken en laten we toe dat ze rond de hals gedragen worden."

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren