Tagtik

Besmetting in buitenschoolse kinderopvang pas na 4 dagen gemeld aan ouders

Een gezin uit Westrozebeke waarvan zowel de man als de vrouw in de zorgsector werken, is getroffen door het coronavirus. De papa testte vorige week donderdag positief. De Paddestoel, waar zijn twee kleutertjes verbleven, werd vervolgens ingelicht. Zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Diezelfde donderdagnamiddag kregen de ouders van alle kinderen een mail waarin de coronabesmetting werd gemeld. Ze werden gevraagd extra alert te zijn voor symptomen die eventueel op een besmetting konden wijzen bij hun kinderen. In het bericht stond ook te lezen dat het getroffen gezin veertien dagen in quarantaine gaat en verder opgevolgd wordt door de huisdokter.

Maandagnamiddag, vier dagen na de melding van de besmetting, organiseerde de vrije basisschool een belronde naar de ouders van alle kleuters die begin vorige week in de opvang samen waren met de kleuters van het getroffen gezin. De ouders kregen te horen dat ook hun kinderen veertien dagen in quarantaine moeten. Net als enkele kleuterleidsters mogen ze tot 20 mei niet meer naar school komen of het huis verlaten.

De school bericht dat het de beslissing nam om ook de kinderen van de opvang in quarantaine te laten gaan op basis van de verstrengde richtlijnen die zaterdag door het Agentschap Zorg en Gezondheid werden gecommuniceerd in verband met kleuters. Omdat zij moeilijk afstand kunnen houden, is thuisisolatie nu noodzakelijk. Een deel van de ouders heeft het er echter moeilijk mee dat de kleuters uit de opvang pas vier dagen later op de hoogte werden gebracht.

"Met de versoepeling van de maatregelen hebben de meesten van ons zondag contact gehad met grootouders", klinkt het in Het Laatste Nieuws. "Dat zou beslist niet gebeurd zijn in geval van quarantaine. Nu hebben we het gevoel dat we dan toch een risico hebben genomen, wat helemaal onze bedoeling niet was." De thuisisolatie van de 28 kinderen stelt flink wat ouders tevens ook voor praktische problemen aangezien ze maandag opnieuw aan het werk moeten en geen beroep mogen doen op de grootouders voor de opvang.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren