Tagtik

Bewezen: de wereld slaapt slechter door coronacrisis

De coronacrisis beïnvloedt ons slaappatroon en -kwaliteit negatief. In het bijzonder wie al langer met slaapproblemen kampte, ondervond meer problemen. Dat blijkt uit een nieuwe studie, uitgevoerd onder leiding van VUB-professor Olivier Mairesse.

De invloed van de coronacrisis en isolatieperiode op ons slaappatroon en onze slaapkwaliteit werd a.d.h.v. een online survey onderzocht tussen begin april en eind mei van dit jaar. Wereldwijd namen 7.140 respondenten deel aan de survey, die in elf talen werd opgesteld.

Uit het onderzoek bleek ook dat doorgaans goede slapers en thuiswerkers tijdens de coronaperiode ‘s nachts van wat extra slaap genoten. De resultaten uit deze studie benadrukken ook dat alternatieve werkvormen zoals telewerk een positief effect kunnen hebben op de slaap. Mensen die van thuis uit werkten, waren veel minder bang om een besmetting op te lopen. Bovendien hadden de mensen die niet op de werkvloer aanwezig moesten zijn meer ruimte om zelf te bepalen wanneer ze naar bed gingen en opstonden. Daardoor konden ze de bedtijden beter afstemmen op hun lichamelijke nood aan slaap. Wat ook tot een betere slaap kan geleden hebben, maar waar niet specifiek naar gevraagd is: minder pendelstress, flexibeler werkrooster en een betere work-life balans.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren