Tagtik

'Bloedgroep A? Dan word je zieker door corona!'

Mensen met bloedgroep A lopen een groter risico op ernstige symptomen bij besmetting met het coronavirus. Dat blijkt uit een internationale onderzoek uitgevoerd bij 1.610 Italiaanse en Spaanse gehospitaliseerde Covid-19-patiënten met ademhalingsproblemen.

De onderzoekers wilden achterhalen of er genetische factoren zijn die bij ernstig zieke patiënten significant vaker voorkomen. En wat blijkt: mensen met bloedgroep A lopen 45 procent meer risico op een ernstig verloop van de ziekte dan mensen met een andere bloedgroep. Voor personen met bloedgroep O is het omgekeerd: zij lopen net 35 procent minder risico.

Rode Kruis Vlaanderen analyseerde het onderzoek en benoemt het als 'bijzonder kwaliteitsvol'. Toch is het geen reden tot paniek: "Het is niet omdat je bloedgroep A hebt, dat je in het ziekenhuis zal belanden met ernstige ademhalingsproblemen eens je besmet geraakt met het coronavirus", zegt biochemica Nena Testelmans, die als interne wetenschapsjournaliste werkt bij Rode Kruis-Vlaanderen. "Het is zelfs helemaal (nog) niet zeker dat je bloedgroep een impact heeft op het ziekteverloop wanneer je besmet bent én bovendien zijn er nog veel meer andere factoren die dat verloop mee bepalen." Volgens het Rode Kruis is immers verder onderzoek nodig om aan te tonen in welke mate je bloedgroep een rol speelt bij de ontwikkeling van de ziekte en hoe dat precies komt.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren