Tagtik

Cafés openen vermoedelijk op 8 juni: maar geen pintje aan de toog

Als er de komende dagen geen plotse heropflakkering van het coronavrius in ons land komt, zal de Nationale Veiligheidsraad volgende week beslissen dat niet alleen de restaurants, maar ook de cafés op 8 juni hun deuren mogen openen.

Officieel beslist de Nationale Veiligheidsraad pas op 3 juni dat de horeca op 8 juni eindelijk opnieuw mag openen, maar het lijkt erop dat enkel nog een plotse besmettingsgolf stokken in de wielen van de horecauitbaters kan steken.

Het Overlegcomité, met daarin topministers van de federale regering en de regionale regeringen, heeft woensdagavond al enkele voorwaarden vastgelegd waaraan de cafés en restaurants zich zullen moeten houden. Alle gasten zullen aan een tafel moeten zitten en tooghangen wordt nog niet toegelaten. Over het aantal gasten aan een tafeltje wordt nog overlegd door de experts. Tafels in cafés en restaurants zullen allicht anderhalve meter van elkaar moeten staan, maar horecazaken kunnen eventueel wel met hun gemeente overeenkomen om hun terras uit te breiden zodat er meer tafels kunnen staan.

Restaurants en cafés krijgen beide tevens een tijdelijke btw-verlaging (behalve op alcohol) naar 6 procent. Deze maatregel zou één jaar gelden en deel uitmaken van een groter pakket gunstmaatregelen dat ook in andere sectoren zal van toepassing zijn.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen - De Standaard/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren