Tagtik

CIA rekruteert ontevreden Russen als spion

De Amerikaanse CIA verspreidt via sociale mediadiensten zoals Telegram actief handleidingen in het Russisch voor ontevreden Russen die de censuur uit het Kremlin willen omzeilen zonder dat ze tegen de lamp lopen.

De potentiële Russische informanten die Poetin en co de rug toekeerden, worden eerst uitgebreid gescreend voordat hun informatie wordt gebruikt. Ook komt het veelvuldig voor dat informanten op een totaal andere manier worden ingezet om geheimen te overbruggen dan waar ze zelf oorspronkelijk mee kwamen aanzetten.

Heel wat Russen zijn duidelijk op zoek naar mediakanalen die niet door het Kremlin gestuurd worden. Volgens anonieme functionarissen van de Amerikaanse veiligheidsdiensten loopt het storm met het aantal Russische aanmeldingen sinds de inval van Moskou in Oekraïne. Dat die Rus actief op zoek is naar onafhankelijk nieuws blijkt ook uit het aantal aanvragen naar VPN-verbindingen. Dat steeg in de maand maart met maar liefst 2.692 procent, aldus Top10VPN, een bedrijf dat het gebruik van VPN-verbindingen bijhoudt.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren