Tagtik

"Contact moet lang en intens zijn om iemand te besmetten"

De experts van het Crisissentrum en Sciensano gingen vandaag op de dagelijkse persconferentie over het coronavirus dieper in op hoe de besmetting precies gebeurt. De experts gaven praktisch advies om de kans op een besmetting zo klein mogelijk te houden. Hebt u geen tijd gehad om de hele persconferentie te volgen? Geen nood! Hierbij een overzicht van de belangrijkste info die de experts deelden.

'Minutenlang gesprek zonder mondmasker riskant'
Het risico op een besmetting met het coronavirus hangt af van twee factoren, namelijk de duur en de nabijheid van het contact. Zo melden de experts van het Crisiscentrum en Sciensano. "Wanneer we elkaar kruisen zonder elkaar aan te spreken op anderhalve meter, dan is het risico verwaarloosbaar. Een gesprek van een paar minuten, op minder dan anderhalve meter afstand zonder mondmasker, is iets riskanter", klinkt het.

'Opgepast voor hoesten en niezen'
"Het risico is groter naarmate het contact langer duurt en intenser is. Het is namelijk zo dat één viruspartikel onvoldoende is om iemand te besmetten, er zijn minstens enkele honderden of duizenden nodig. Wanneer iemand heel weinig virus uitscheidt, is er langdurig contact nodig om iemand te besmetten. Een kort contact kan wel volstaan wanneer iemand zeer grote hoeveelheden virus uitscheidt, bijvoorbeeld bij hoesten of niezen. Wanneer een besmet persoon hoest of niest, kan die een miljoen of meer partikels uitscheiden bij één hoest of nies, dat is voldoende om meerdere personen te besmetten", vertellen de experts.

'Mondmasker is essentieel'
Het dragen van een mondmasker vermindert de hoeveelheid druppels die we uithoesten of niezen, en kan de kans op besmetting dus significant verminderen. Dat werd vandaag andermaal herhaald op de persconferentie. "Het is geen garantie, want partikels kunnen langs de zijkant ontsnappen.Wie symptomen heeft, blijft dus thuis. Het mondmasker kan het risico verkleinen, want het houdt grote partikels tegen, maar kleintjes niet. Het masker is belangrijk, maar het is een toevoeging aan de andere maatregelen: afstand en handen wassen."

'Opgepast bij samen tv kijken'
Ook als we praten kunnen we druppel uitscheiden, maar minder dan als we hoesten en niezen. Daarvoor zijn al gauw meerdere minuten nodig, vertelden de experts vandaag op de persconferentie. Ook bij het in- en uitademen is het mogelijk om zeer kleine hoeveelheden virus te verspreiden. "Maar om elkaar te besmetten gewoon door te ademen, moet je al gauw meer dan een uur samenzitten. Het is dus wel mogelijk dat we elkaar besmetten wanneer we samen werken of naar een film kijken op dichte afstand", klinkt het.

'Denk aan voldoende luchtcirculatie!'
"De belangrijkste plaatsen waar een besmettting plaatsvindt is binnen, met veel personenen in een afgesloten ruimte, met slechte luchtcirculatie. Zeker als er luid gepraat wordt, of gezongen. Bij luid praten scheiden we meer virus uit. Zorg dus voor een goede ventilatie door de ramen open te zetten", benadrukt Van Gucht. "In ruimtes waar mechanische ventilatie is, moet die op voldoende hoog debit draaien. Absoluut vermijden dat de lucht hercirculeert. Let ook op na een toiletbezoek. Sluit de toiletbril voor het doorspoelen, zodat eventuele partikels niet in de ruimte kunnen belanden."

'Automatismen aanleren om onszelf en anderen te beschermen'
"We hebben samen de afgelopen dagen belangrijke stappen gezet in de graduele afbouw van de coronamaatrelgen", aldus woordvoerder Yves Stevens. "Sinds zondag is het mogelijk om opnieuw familie en vrienden thuis te ontvangen, maandag gingen de winkels opnieuw open. Steden en gemeenten waren goed voorbereid, ook klanten hebben de regels goed opgevolgd. Deze discipline zullen we de komende maanden en weken moeten volhouden en zo een samenleving bouwen die zich aanpast aan nieuwe realiteit, namelijk waar het virus nog steeds aanwezig zal zijn. Het is belangrijk om automatismen aan te leren om onszelf en anderen te beschermen."

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren