Tagtik

Coronacommissaris over stijgende besmettingcijfers: "Niet panikeren"

Landen als Nederland of Portugal krijgen te kampen met een enorme opstoot van het coronavirus, maar dat is voor coronacommissaris Pedro Facon geen reden waarom België in paniek zou moeten raken.

"De huidige epidemiologische situatie wordt gekenmerkt door onzekerheid. We weten dat de besmettingen sterk stijgen door de 50 tot 60% besmettelijkere deltavariant, de impact van graduele afbouw van maatregelen/niet-farmaceutische interventies, het contactgedrag en reizen", zo begint Facon een reeks tweets.

Hij pleit nogmaals voor vaccinatie: "We weten ook dat alle vaccins na volledige vaccinatie zeer goed beschermen tegen hospitalisatie en overlijden (90 à 95%). Dat is erg goed nieuws bij een delta-variant die, indien je besmet bent, 2x meer kans geeft om gehospitaliseerd te worden."

"40% van personen met onderliggende aandoeningen zijn nog niet volledig gevaccineerd. 600.000 mensen", zo gaat Facon voort. "Bij de 65+’ers zijn 20% nog niet volledig gevaccineerd. 440.000 mensen."

"Deze (nog)-niet gevaccineerde 65+’ers en personen met onderliggende aandoeningen zijn meer kwetsbaar voor infectie en hospitalisatie naarmate de viruscirculatie stijgt. Precies daarom vaccineren we ook minder kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals jongeren en de pre-midlife en middelbare leeftijden. Zo verlagen we de besmettingen, viruscirculatie en creëren we groepsimmuniteit."

"Wat te doen als er onzekerheid is, zoals nu?", tweet Facon nog: "Niet panikeren, maar evenmin illusies koesteren. We moeten de situatie nauw opvolgen en bekijken wat gebeurt in landen zoals UK, Israël, Portugal en hoe de ratio besmettingen/hospitalisatie daar beïnvloed wordt door vaccinatie%."

(Fausto by Tagtik/Source: Twitter/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren