Tagtik

"Dankzij vaccin kunnen we samenleving weer openen"

Vanaf 1 september gaan de meeste coronamaatregelen op de schop in België. Dat besliste het Overlegcomité vrijdag. In Brussel wordt echter nog niet meteen versoepeld door de te lage vaccinatiegraad.

"De vaccinatiegraad is te laag. We moeten de versoepelingen nu even op pauze zetten en nog meer mensen overtuigen", verklaart Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) de andere aanpak in het Brussels gewest. "In alle gemeenten in ons land zullen we een tand moeten bijsteken waar de vaccinatiegraad te laag is. Er moeten extra inspanningen komen waar men ziet dat men de minimumdrempel van 70 procent niet haalt," stelt premier Alexander De Croo.

Hoewel de coronabesmettingen opnieuw aan het stijgen zijn, is de toestand in de ziekenhuizen beheersbaar en ze kan dat ook blijven. Dat is de analyse van de coronasituatie in België van premier Alexander De Croo. Dat we vanaf 1 september stevig kunnen versoepelen, hebben we te danken aan de vaccinaties, benadrukt de Belgische eerste minister. "Dat is vooral het resultaat van de vaccinaties. Het vaccin heeft de regels van het spel veranderd. Het is zeer goed nieuws dat ons land absoluut een van de leidende landen is qua vaccinatie." De boodschap is dan ook: "Laat u vaccineren", aldus de premier. Het Overlegcomité heeft vrijdag besloten om het coronavaccin verplicht te maken in de zorgsector. "Vaccinatie in ons land is op basis van vrijwilligheid. Daar komt een belangrijke uitzondering op: mensen die in de zorg werken", zegt premier De Croo. "Voor mensen in de zorg is vaccinatie meer dan een individuele keuze. Dat wil zeggen dat men alles doet om te vermijden dat de patiënten of bewoners die men verzorgt ziek zouden kunnen worden." Aan de ministers van Volksgezondheid is daarom gevraagd om de voorwaarden voor zo'n verplicht vaccin te onderzoeken.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Tagtik)

Ook dit kan u interesseren