Tagtik

Deze zwemster vertrappelt de Russische vlag en veroorzaakt een schandaal

Zwemster Viktoria Zeynep Gunes, een Turkse sportvrouw afkomstig uit Oekraïne, vertrappelde de Russische vlag uit protest tegen de oorlog. Dat leidde tot heel wat verontwaardiging in Rusland.

Deze zwemster is helemaal geen nobody in de sportwereld. Zo veroverde ze onder meer reeds de gouden medaille op de 400 meter wisselslag op de Europese kampioenschappen korte baan in 2021. Ze moest de Krim verlaten in 2014, toen de Russen er binnenvielen.

Viktoria Zeynep Gunes, die toen Viktoria Solntseva heette, had toen onderdak gevonden in Turkije, het land waarvan ze de nationaliteit aannam. "Wat er is gebeurd is beangstigend. Ik kan nog steeds niet geloven dat dit in mijn land is gebeurd. Ik maak me zorgen om mijn dierbaren. Ik ben erg bang voor het leven van het Oekraïense volk", liet ze drie weken gelden in de Turkse media optekenen.

Uit protest tegen de Russische agressie plaatste ze een foto op Instagram waarop ze de Russische vlag vertrappelt. Een gebaar dat een schandaal veroorzaakte in Rusland. Dmitry Alexandrovich Svishchev, plaatsvervanger van de Doema, eiste dat de Internationale Zwemfederatie (Fina) sancties zou nemen: "Het is echt walgelijk. Ik zou graag willen dat Fina en andere bevoegde organisaties deze atlete straffen voor dit gedrag. Dergelijke provocaties moeten worden bestraft, ongeacht het land waartegen ze zijn gericht en ongeacht het land dat de atleet vertegenwoordigt."

(FL and Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren