Tagtik

"Drie maanden na coronabesmetting nog altijd klachten"

Wie geneest van covid-19, blijkt echter nog lange tijd last te hebben van gezondheidsklachten. De klachten gaan van vermoeidheid, kortademigheid, druk op de borst, hoofdpijn tot spierpijn. Bijna drie maanden na de eerste symptomen van het virus heeft een deel van de coronapatiënten nog steeds deze ernstige klachten. Ruim negen op de tien ondervraagden geven zelfs aan problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten. Dat blijkt uit een onderzoek van Universiteit Hasselt en Universiteit Maastricht.

"Zeker niet iedereen die besmet is geraakt heeft last van dergelijke klachten, maar we vonden dat er ook aandacht moest zijn voor deze categorie patiënten", zegt professor Martijn Spruit (UHasselt/UMaastricht). Gemiddeld drie maanden na het oplopen van een milde vorm van het coronavirus Covid-19 geeft 92 procent van de ondervraagden aan dat hun gezondheid nog steeds matig is of zelfs slecht. Amper 7 procent voelt zich weer helemaal gezond. "En dat terwijl 83 procent van de ondervraagden aangeeft dat ze voor de coronabesmetting in goede gezondheid waren", zegt Spruit. De professor stelt dat voor sommigen kinesitherapie misschien kan zorgen voor betere fitheid en minder vermoeidheid, "maar misschien zijn anderen net vermoeid omdat ze angstig zijn geweest en hebben ze eerder begeleiding van een psycholoog nodig", zegt Spruit. Op dit moment is er nog weinig bekend over de periode na een besmetting met covid-19. Volgens Marc Van Ranst (KU Leuven) zijn er meerdere onderzoeksprojecten ingediend om dit te bestuderen. "Dit zal ooit het post-covidsyndroom heten", zegt Van Ranst.

De bevraging gebeurde bij leden van twee Facebook-groepen, die wel besmet zijn geraakt, maar niet in het ziekenhuis zijn beland én nog steeds gezondheidsklachten hebben. Die groep is dus niet representatief voor alle Vlamingen en Nederlanders die Covid-19 opliepen, maar brengt wel concrete gezondheidsproblemen aan de oppervlakte.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren