Tagtik

"Eind augustus is Indiase variant al voor negentig procent van besmettingen verantwoordelijk"

De Deltavariant van het coronavirus blijft zich in sneltempo over de wereld verspreiden. Ook in België wint de de Deltavariant, die voor het eerst werd vastgesteld in India, aan terrein.

"Het aandeel besmetting met de Indiase variant neemt verder toe. Deze week is dat al gestegen tot 15,7 procent van alle besmettingen. Deze variant zal volgende week ruim de kaap van 20 procent overschrijden", vertelt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van Sciensano.

Van Gucht zegt dat een nieuwe risico-analyse van ECDC over de verspreiding van deze B.1.617.2.-variant stelt dat begin augustus de Indiase variant verantwoordelijk zal zijn voor 70 procent van alle besmettingen in Europa, eind augustus al voor negentig procent. "Dat kan leiden tot een toenemend aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en zelfs overlijdens. Maar een vierde golf kan vermeden worden als de vaccinatiegraad nog toeneemt en als de maatregelen worden nageleefd." Twee weken na de tweede dosis of na een prik met het J&J-vaccin ben je volledig gevaccineerd volgens de viroloog.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Screenshot press conference Sciensano)

Ook dit kan u interesseren