Tagtik

Gebruiken we weldra Frans vaccin in België?

De Franse vaccinontwikkelaar Sanofi en zijn Britse farmapartner GlaxoSmithKline (GSK) zijn alsnog geslaagd voor de immuniteitstest van hun kandidaat-coronavaccin. Het Sanofi/GSK-vaccin is een van de vaccins waar de Europese Commissie vorig jaar een aankoopcontract voor heeft gesloten.

Sanofi en GSK hebben maandag positieve resultaten gemeld voor hun belangrijkste kandidaat-coronavaccin. Dit is hoopgevend nieuws na enkele maanden vertraging door een tegenvaller. In december 2020 vielen de eerste resultaten immers tegen, maar nu komen de bedrijven wel met goed nieuws. Eind vorig jaar moesten Sanofi en GSK hun vaccin nog bijspijkeren nadat uit testen gebleken was dat het vaccin niet voldoende werkte bij ouderen

Een fase 2-studie met 722 vrijwilligers toont nu wel goede resultaten in alle leeftijdsgroepen en leidde na een enkele dosis tot een hoge immuunrespons bij patiënten met een eerdere infectie. In de komende weken gaat een fase 3-studie van start, een grootschalig onderzoek bij meer dan 35.000 mensen dat test op veiligheid. Als de fase 3-studie ook positief blijkt, wordt het vaccin naar verwachting in het vierde kwartaal van 2021 goedgekeurd. In die studie zal ook specifiek onderzocht worden of het vaccin werkt tegen virusvarianten, zoals de Zuid-Afrikaanse.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren