Tagtik

Heeft Poetin geen soldaten meer over?

Volgens diverse media zou Rusland met een geheime mobilisatie van soldaten bezig zijn aangezien al een groot deel van het Russische leger sneuvelde bij de invasie van Oekraïne.

Volgens Britse inschattingen hebben de Russen immers reeds een derde van de naar schatting 190 duizend grondtroepen verloren die in februari aan de Oekraïense grens klaarstonden. De Russische slagkracht van Poetin heeft dan ook een flinke knauw gekregen.

Volgens de BBC is Poetin daarom bezig aan een verborgen mobilisatie van reservisten. Ze zouden dit doen onder het voorwendsel dat zij zich moeten melden om hun documenten en gegevens te controleren, zoals het woonadres van de reservisten. Het merendeel van deze reservisten gaat echter niet in op die oproep, maar reservisten die zich wel op het rekruteringskantoor melden zouden volgens BBC een voorstel krijgen om als ‘vrijwilligers’ tegen goede betaling, rond 2.000 euro per maand, ‘humanitaire werkzaamheden’ in de luwte te verrichten in de ‘Volksrepublieken’ in de Donbas. Zij worden dus meteen ingezet in de 'speciale militaire operatie' van Poetin in Oekraïne. Het Britse ministerie van Defensie denkt dat Rusland door het verlies van manschappen en materieel de komende maand ook in de Donbas geen grote vooruitgang zal boeken.

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren