Tagtik

Helpt controversieel antiparasiet-middel ons van covid-19 af?

Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie en Europese en Noord-Amerikaanse regelgevers het gebruik van 'ivermectine' bij patiënten met covid-19 niet aanbevelen, wordt het antiparasitaire middel wel al gebruikt om de ziekte te behandelen in sommige Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Brazilië, in Zuid-Afrika en in India.

In Brazilië worden ook chloroquine, azithromycine en ivermectine toegediend, medicijnen wiens werking tegen covid-19 niet bewezen zijn, maar waar de regering van president Jair Bolsonaro volledig achterstaat.

De universiteit van Oxford maakte woensdag bekend dat het het antiparasitaire medicijn ivermectine bestudeert als een mogelijke vroege behandeling voor covid-19 om op die manier ziekenhuisopnames te voorkomen.

Laboratoriumstudies hebben aangetoond dat ivermectine antivirale effecten heeft, namelijk bij het verminderen van de replicatie van het SARS-CoV-2-virus als het wordt toegediend in hogere doses dan deze die zijn goedgekeurd als antiparasitair middel. Volgens de Universiteit van Oxford heeft onderzoek aangetoond dat vroege toediening van geneesmiddelen de virale belasting en de duur van de symptomen vermindert bij sommige patiënten met een milde vorm van covid-19.

De Principle-studie die opgestart wordt zal patiënten met covid-19 die het medicijn hebben gekregen vergelijken met andere patiënten die normale zorg krijgen in het Britse NHS-gezondheidszorgsysteem. "Door ivermectine op te nemen in een grootschalige proef zoals Principle, hopen we bewijs te vinden van de werkzaamheid van de behandeling tegen covid-19 en of er voordelen of bijwerkingen zijn verbonden aan het gebruik ervan", zei hoofdonderzoeker Chris Butler bij Reuters.

Mensen met ernstige leverproblemen die medicijnen of behandelingen gebruiken waarvan bekend is dat ze een wisselwerking hebben met ivermectine, worden uitgesloten van het onderzoek, voegde de universiteit er nog aan toe.

Ivermectine is de zevende anti-covid-19-behandeling die in een proefonderzoek wordt onderzocht en momenteel geëvalueerd wordt samen met het antivirale middel favipiravir, meldt de universiteit van Oxford.

(Skwadra by Tagtik/Source: Reuters - SICO Noticias/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren