Tagtik

Huisartsen vragen om alert te blijven voor besmettingsgevaar

Huisartsen roepen vandaag op in De Ochtend om onze aandacht niet te laten verslappen, er is immers nog steeds een grote kans om besmet geraakt te worden met covid-19. Het mooie weer en de versoepelingen van de maatregelen zorgen er immers voor dat steeds meer Belgen ondoordacht gedrag stellen.

"We maken ons vooral zorgen over het feit dat patiënten zich er niet van bewust zijn dat ze zich moeten laten testen van zodra ze klachten hebben: hoesten, kortademigheid, pijn op de borst, smaak- en geurstoornissen. En dat het belangrijk is om binnen te blijven tot het resultaat bekend is", zegt Fien Van Stappen, huisarts in Melle, in De ochtend op Radio 1. "Je moet je bewust zijn van kleine kwaaltjes en dan toch contact opnemen met de huisarts", vult haar collega Maaike Van Overloop, huisarts in Noord-Antwerpen, aan.

De artsen zien grote verschillen in gedrag. Sommigen, zoals ouderen of risicopatiënten, zijn overbevreesd en durven amper buiten te komen. Voor anderen lijkt de epidemie al voorbij. "Het is snel vergeten, vooral bij de mensen die er niet rechtstreeks mee geconfronteerd zijn", zegt Van Stappen. "We zien ook dat er geen draagvlak is om de quarantaine na te leven in afwachting van een testresultaat, ook al gaat het maar om 24 tot 48 uur. Artsen doen echt wel hun best om die periode zo kort mogelijk te houden."

Mensen die echt weigeren om zich te laten testen, dat gebeurt maar zeer uitzonderlijk, laten beide artsen weten. Ze vinden het op zich ook goed dat de bevolking weer de draad van het normale leven oppikt. "Maar leef de voorzorgsmaatregelen na: handen wassen, afstand houden, een mondmasker dragen waar nodig, en geen onnodige risico's nemen."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren