Tagtik

“Heel Europees project is doelwit van Poetin”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski blijft hopen op het vinden van een diplomatieke oplossing en vrede met Rusland. In tussentijd roept hij Europa op om nog meer druk te zetten.

“Niemand wil onderhandelen met een persoon of mensen die een land folteren. Dat is begrijpelijk. Als man, vader, begrijp ik dit zeer goed”, zei Zelenski bij het Amerikaanse persagentschap AP. “Maar we willen geen opportuniteiten missen, als we die zouden hebben, om tot een diplomatieke oplossing te komen”. Maar Zelenski benadrukt ook dat een diplomatieke oplossing nog veraf is, zeker omdat Vladimir Poetin zelf nog niet betrokken was bij de vredesgesprekken.

“We moeten vechten, maar wel vechten voor het leven. Je kan niet vechten voor stof, wanneer er niets of niemand meer is. Daarom is het zo belangrijk dat deze oorlog stopt”, zei hij nog. Zelenski zei dat zijn landgenoten vrede zullen accepteren, ondanks de gruwelen die ze hebben gezien in de meer dan zes weken durende oorlog.

In zijn laatavondtoespraak zaterdagavond wees Zelenski er nog eens op dat héél Europa bedreigd wordt door de oorlog van de Russen. “De Russische agressie is niet bedoeld om enkel Oekraïne te treffen. Het gaat niet alleen om onze levens en vrijheden. Het hele Europese project is een doel voor Rusland.” Daarop riep de president de Europese landen nog eens op om druk te blijven zetten op Rusland, onder meer door de import van gas en olie stop te zetten. “Dat zijn de twee belangrijkste redenen waarom Rusland zoveel zelfvertrouwen heeft.”

(Skwadra by Tagtik/Source: AP/Picture: Facebook video screenshot)

Ook dit kan u interesseren