Tagtik

“Verplichting vaccinatiepaspoort wordt haast onvermijdelijk”

Het verplichten van een vaccinatiepaspoort wordt in ons land haast onvermijdelijk. Dat denkt Philippe Beutels, gezondheidseconoom aan de Universiteit Antwerpen. "Ik vermoed dat het onhaalbaar wordt om te blijven testen op dit niveau.", zegt hij in een interview met De Morgen.

Het certificaat is momenteel al nodig om te reizen in Europa. Voor bepaalde evenementen heb je ofwel het paspoort nodig ofwel een negatieve test. "Maar ik vermoed dat het onhaalbaar wordt om te blijven testen op dit niveau. Dus ik denk dat een vaccinatiepaspoort haast onvermijdelijk wordt, aangezien er test- en controle­moeheid gaat optreden. Maar er moet uiteraard een uitvoerige wettelijke discussie over worden gevoerd.", zegt Beutels.

"In de Verenigde Staten zie je al veel plekken waar die verplichting bestaat. Grote bedrijven zoals Apple en Google eisen dat hun mensen gevaccineerd zijn. Zakelijk bekeken is dat natuurlijk erg slim."

Op groepsimmuniteit moeten we volgens Beutels niet rekenen. Volgens de gezondheidseconooom wordt dat heel moeilijk. "In bepaalde contexten, leeftijdsgroepen en regio’s worden de transmissie­ketens nu al korter. Maar op populatie­niveau, wat men het niveau van de eliminatie noemt, is groeps­immuniteit allicht niet haalbaar. Er is een verschillende dynamiek in de verschillende lands­delen, en opflakkeringen blijven dus mogelijk, vooraleer we over corona zullen spreken zoals over seizoens­griep.", zegt Beutels.

"De verschillen qua vaccinatie tussen de gewesten zijn bovendien groot, dat kan negatief uitpakken qua slagvaardigheid in het beleid.", waarschuwt Beutels. Hij erkent dat Vlaanderen er het beste voorstaat. "Wallonië zit 10 procent lager qua dekking in zowat elke leeftijdsgroep. Dat lijkt weinig, maar mensen verkijken zich vaak op de schaalgrootte. Op de volledige bevolking boven de 65 is 10 procent een grote groep, die nog altijd een ernstige kans heeft op zware ziekte. Als de contacten opnieuw intenser worden, kun je zo nog altijd situaties krijgen waarin de gezondheidszorg, ook intensieve zorg, onder druk komt te staan.", besluit hij. (Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen)

Ook dit kan u interesseren