Tagtik

Ligt coronascenario klaar voor mysterieus apenpokkenvirus?

Er zijn inmiddels twee bevestigde gevallen van het apenpokkenvirus in België. Dat meldt het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Het apenpokkenvirus doet al een tijdje de ronde in Europa. Ook in verschillende buurlanden van België werden reeds gevallen van het virus vastgesteld.

Het apenpokkenvirus is oorspronkelijk afkomstig uit Afrika en één patiënt op vier zou eraan overlijden. Het is wel nog niet duidelijk welke variant er effectief de ronde doet in Europa en of deze variant ook zo dodelijk is als de oorspronkelijke variant. De belangrijkste symptomen van een besmetting zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, rillingen en huiduitslag. Het zijn vooral die blaasjes op de huid die heel kenmerkend zijn voor dit virus. Het apenpokkenvirus wordt overgedragen via speeksel, maar mogelijks ook via seksueel contact. Het lijkt erop dat de West-Afrikaanse variant nu in Europa is aangekomen. Anders dan mensen denken, heeft het op zich niets met apen te maken, maar wel met knaagdieren. Van daar zou het virus af en toe van dier naar mens overgaan. Nu zien we dus dat het ook van mensen naar andere mensen overgedragen kan worden.

Viroloog Marc Van Ranst roept de Belgen die enkele van de hier genoemde symptomen hebben, alvast op om zich te melden bij hun huisarts. Voorlopig is er nog geen weet van asymptomatische besmettingen. Je kan dus enkel besmettelijk zijn als je ziek bent, waardoor het virus voorlopig veel gemakkelijker in te dijken is dan het coronavirus.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren