Tagtik

'Maatregelen hebben het virus heel sterk vertraagd'

Vrijdagvoormiddag werden de resultaten van een onderzoek van Sciensano in samenwerking met het Rode Kruis gepresenteerd op de dagelijkse persconferentie over de coronapandemie in ons land.

Sinds 30 maart krijgt Sciensano elke twee weken 1.500 bloedstalen van het Rode Kruis om te onderzoeken op antistoffen tegen covid-19. "Het gaat om bloedstalen van bloeddonoren, dus mensen tussen 18 en 75 jaar die in goede gezondheid verkeren", zei viroloog Steven Van Gucht. "In het begin van de epidemie zie je een duidelijke stijging van het percentage antistoffen, bijna een verviervoudiging. Sinds half april is dit percentage stabiel gebleven. Dat toont aan dat de maatregelen goed gewerkt hebben. Ze hebben het virus heel sterk vertraagd. Het zal afwachten in hoeverre dit percentage verder zal stijgen omwille van de versoepelingen die zijn doorgevoerd."

Opgepast voor zomerse hitte
De combinatie van hitte en covid-19 zal deze zomer een aantal uitdagingen met zich meebrengen, benadrukte Van Gucht verder. "In eerste instantie is het zo dat een aantal van de risicopersonen voor oververhitting dezelfde risicopersonen zijn met verhoogde kans op complicaties voor covid-19. Denk aan ouderen, bewoners van woonzorgcentra, oudere mensen die vereenzaamd wonen, zeker in verstedelijkt gebied, maar ook aan mensen met bepaalde chronische aandoeningen aan het hart, de longen, de nieren, diabetes en ook mensen met obesitas. Dit zijn de typische risicogroepen voor covid-19, maar ook voor hitteslag. Daarnaast zijn er ook andere mensen die risico lopen op oververhitting, zoals baby's, maar ook mensen die buiten moeten werken", stelt de viroloog.

"Oververhitting kan u herkennen aan de tijdelijke stijging van de lichaamstemperatuur, versnelde ademhaling, rode huid, braken, misselijkheid, maar mensen kunnen ook verward worden of flauwvallen", aldus Van Gucht. Hoe dat te voorkomen? "Blijf vooral thuis, zeker tijdens warme uren van de dag. Houd ook zo veel mogelijk uw interieur koel, verlucht uw huis goed tijdens de nacht. Drink veel en regelmatig water, vermijd alcohol en cafeïne. Zoek zo veel mogelijk de koelte op. Dat kan binnen of buiten zijn. We moeten wel opletten dat we niet gaan samenscholen op dezelfde plaatsen, aan het water, in de schaduw van bomen. Dat is niet aan te raden voor de verspreiding van covid-19", aldus Van Gucht, die voor meer tips verwijst naar de website warmedagen.be.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren