Tagtik

'Niet één, maar twee coronavirussen actief'

Er zijn twee coronavirussen actief: de oorspronkelijke variant, en een meer besmettelijke turboversie. Wetenschappers vonden opnieuw aanwijzingen van het bestaan van deze tweede en veel besmettelijkere variant van het coronavirus.

De 'turbomutant' van het coronavirus zou in februari voor het eerst vastgesteld zijn in Italië. Op heel wat plekken zou deze turboversie het oorspronkelijke coronavirus al verdrongen hebben.

Uit experimenten met menselijke cellen blijkt dat de mutant, die ‘D614G’ genoemd wordt, drie tot zes keer gemakkelijker cellen besmet. Dat schrijft een Amerikaans-Brits onderzoeksteam in vakblad Cell.

De razendsnelle verspreiding van deze turbovariant zou de verklaring zijn voor het feit dat de G-variant overal zo nadrukkelijk oprukt, aldus de groep, onder leiding van theoretisch bioloog Bette Korber van Los Alamos National Laboratories in New Mexico. In onder meer Spanje, Groot-Brittannië en Frankrijk heeft de mutant alle D-versies vervangen. Patiënten met deze tweede turbomutant worden echter niet zieker dan patiënten die de oorspronkelijke variant opliepen.

"Hoewel het belangrijk is om te onderzoeken of dit de medicijn- of vaccinontwikkeling beïnvloedt, verwachten we niet dat D614G onze voorzorgsmaatregelen erg zal veranderen of afzonderlijke infecties verergert", schrijft de Amerikaanse viroloog Nathan Grubaugh. "Of het nu natuurlijke selectie is of toeval, deze variant is nu de pandemie."

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren