Tagtik

Nog geen akkoord over precieze voorwaarden voor proclamaties

De examens zijn al volop bezig aan hogescholen en universiteiten, maar ook wie naar de middelbare of lagere school gaat, zal toetsen afleggen in ons land. Wie deze laatste horde richting diploma met succes kan nemen, staat alvast een echte proclamatie te wachten. De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) heeft immers samen met virologen regels uitgewerkt voor een proclamatie op het einde van het schooljaar. Hoe die proclamatie er precies zal moeten uitzien, is nog niet duidelijk. 

Proclamaties (of afstudeermomenten) aan het einde van het schooljaar zullen kunnen doorgaan volgens de maatregelen voor feesten en recepties vanaf 9 juni. Dat wil zeggen dat het aantal aanwezigen binnen beperkt zal zijn tot 50 personen. Voor proclamaties in de buitenlucht is er geen bovengrens op het aantal aanwezigen zolang er tussen alle aanwezige bubbels een veilige afstand van 1,5 meter bewaard kan worden. Scholen kunnen daarom opteren om te werken met ofwel klasbubbels ofwel gezinsbubbels. Ook de andere voorzorgsmaatregelen moeten worden gehandhaafd. Bijvoorbeeld: geen eten en drinken doorgeven tussen de bubbels, de registratie van de aanwezigen en een circulatiesysteem dat garandeert dat de aanwezigen gespreid blijven.

De Vlaamse Scholierenkoepel is verheugd dat de proclamatie dit jaar wel kan plaatsvinden. "Een proclamatie is een mijlpaal in je leven", zegt Louis Notte van de Vlaamse Scholierenkoepel bij VRT NWS. "Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is voor heel veel afstuderende 6e- en 7e-jaars en voor wie naar het lager of het middelbaar onderwijs gaat."

Hoe die proclamatie er precies zal moeten uitzien, is echter nog niet geheel duidelijk. Op het onderwijsoverleg van woensdagavond tussen minister Weyts en alle spelers uit de onderwijswereld is afgesproken dat de manier waarop dat zal kunnen - de zogenoemde "modaliteiten" - pas op het volgende onderwijsoverleg van volgende week afgesproken worden. De verschillende onderwijsnetten en de vakbonden willen de concrete organisatie van die afstudeermomenten mee vorm geven. Dat kader komt er dus - in overleg met het kabinet van Onderwijsminister Weyts en de scholierenkoepel - begin juni.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Facebook Ben Weyts)

Ook dit kan u interesseren