Tagtik

Ongewone periode van oversterfte lijkt voorbij

"Vanaf 11 mei is er geen oversterfte meer waargenomen, maar dit zal volgende week moeten worden bevestigd", stelt het epidemiologisch rapport van vandaag. Hiermee lijkt dus de opvallende periode van oversterfte als gevolg van het nieuwe coronavirus voorbij in ons land.

Mogelijk treedt het oogsteffect in. "Het oogsteffect veronderstelt dat covid-19 veel sterfgevallen heeft veroorzaakt en dat de ziekte vooral sterfgevallen heeft veroorzaakt bij de meest kwetsbare mensen die waarschijnlijk in de volgende weken of maanden zouden zijn gestorven door een andere oorzaak", stelde Sciensano eerder. "Er wordt heel vaak een ondersterfte waargenomen na de uitzonderlijke gebeurtenis", geeft Sciensano meer uitleg bij de zogenaamde compensatie na een uitzonderlijke oversterfte.

Tussen 16 maart en 10 mei werden er 8.127 extra sterfgevallen (47% oversterfte) waargenomen tegenover wat in vergelijking met de voorbije vijf jaar werd verwacht. Het totaal aantal sterfgevallen (door alle doodsoorzaken, niet enkel corona dus) nam tussen 16 maart en 12 april elke week aanzienlijk toe. De piek in oversterfte (668 sterfgevallen op 10 april) viel ongeveer samen met de piek in coronadoden (343 sterfgevallen op 12 april). Vanaf 13 april daalde het aantal sterfgevallen. In de week van 11 mei geven de voorlopige cijfers een ondersterfte aan (-2 procent). Zo staat te lezen in het epidemiologisch rapport van vandaag.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren