Tagtik

'Personeel woonzorgcentra is uitgeput'

Artsen Zonder Grenzen trekt aan de alarmbel omtrent de werkomstandigheden van het personeel in woonzorgcentra in ons land. Er vallen nog steeds te veel doden en de besmetting duurt voort, zegt de medische ngo in een persbericht.

De zorgmedewerkers zouden bovendien zo uitgeput zijn dat ze een tweede golf niet aan zouden kunnen. AZG is nauw betrokken in de Belgische woonzorgcentra aangezien het sinds het begin van de coronacrisis teams naar 129 woonzorgcentra in Vlaanderen, Brussel en Wallonië stuurde om het personeel en de bewoners te helpen. Over twee weken loopt de operatie in de woonzorgcentra af. Maar dat is niet meteen goed nieuws aangezien het vaste personeel er uitgeput is, bericht Artsen Zonder Grenzen. "De behoeften in geestelijke gezondheid zijn enorm, elke dag staat het personeel van de woonzorgcentra in de rij om met mij te komen praten", aldus Sanne Kaelen, een psychologe bij Artsen Zonder Grenzen. De organisatie vreest de gevolgen van een eventuele tweede golf. "De zorgteams in de centra zijn zo uitgeput dat ze het niet zouden aankunnen als we in de komende maanden een tweede golf zouden meemaken", vreest Spiers.

Nu de besmettingscijfers met de dag beter lijken te worden, zegt Artsen Zonder Grenzen toch nog bezorgd te zijn. "De besmetting gaat door, de mobiele teams die als versterkingen zouden aankomen en onze activiteiten voor de uitvoering van hygiënemaatregelen en de preventie en bestrijding van de verspreiding van het virus zouden hervatten, zijn niet actief genoeg of soms helemaal niet actief op het terrein", zegt dokter Sofie Spiers van Artsen Zonder Grenzen. AZG vraagt een betere coördinatie tussen de regionale actoren en vraagt "duidelijke en realistische instructies".

(Skwadra by Tagtik/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren