Tagtik

Plots stijgen ziekenhuisopnames ook opnieuw

Van 2 tot en met 8 juli werden elke dag gemiddeld 18 covidpatiënten in het ziekenhuis opgenomen in België. Dat is 19 procent meer dan de week ervoor. Opnieuw een nieuwe stijging dus. Gisteren - donderdag 8 juli - meldden de ziekenhuizen 7 opnames (-21 in vergelijking met woensdag). 22 covidpatiënten (+5) konden dan weer het ziekenhuis verlaten in ons land. De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op woensdag. De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 250 covidpatiënten in het ziekenhuis (-6 in vergelijking met wat ze woensdag meldden). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op woensdag. Op weekbasis daalt de bezetting met 9 procent. 95 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, -4 in vergelijking met woensdag. 70 (-1) hebben beademing nodig. Op weekbasis daalt het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg met 25 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 18 procent.

In de week van 29 juni tot en met 5 juli overleden elke dag gemiddeld 3 mensen aan de gevolgen van het coronavirus in België. Dat cijfer is met 8 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.196 overlijdens geregistreerd.

Tussen 29 juni en 5 juli werden per dag gemiddeld 628 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 78 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.092.477 besmettingen geregistreerd. Tussen 29 juni en 5 juli werden dagelijks gemiddeld 64.500 tests afgenomen. Dat is 47 procent meer dan de week ervoor.

De positiviteitsratio tussen 29 juni en 5 juli bedroeg 1,1 procent (0,1 procent meer dan vorige week). Dat betekent dat net iets meer dan 1 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,09. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Eergisteren, op woensdag 7 juli (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 7.487.772 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 80,2 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 65 procent. 4.466.179 van hen zijn volledig beschermd.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren