Tagtik

"Besmette jongeren op vliegtuig riskeren geldboete en gevangenisstraffen"

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) vindt het absoluut niet kunnen dat Belgische jongeren die positief getest hebben op vakantie in Spanje de afgelopen dagen gewoon met het vliegtuig terug naar ons land zijn gevlogen. Nadat ze positief getest hebben, kochten hun ouders vliegtuigtickets.

"De algemene regel is dat men na besmetting de isolatie uitzit in het gebied waar men besmet is geraakt", benadrukt Beke in het VRT-nieuws. Er werd een uitzondering gemaakt voor de jongeren (van de jongerenvakanties van Summer Bash en Jongerentravel red.) omdat ze minderjarig waren. "Maar het is absoluut onaanvaardbaar dat men dan zelf jongeren op het vliegtuig gaat zetten. Ik roep hen die toch per vliegtuig zijn teruggekomen op om zich te laten testen."

De 20 jongeren die positief testten op corona na een feestvakantie in Spanje en toch op het vliegtuig stapten naar ons land, riskeren in theorie een geldboete en celstraf. Dat zegt minister Beke. Eerder raakte al bekend dat de jongeren actief zullen worden opgespoord door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Juridisch kan er dus nog een staartje aan komen, stelt Beke.

Dit weekend keren trouwens nog tientallen jongeren vervroegd terug van hun vakantie in Spanje. Bij de terugkeerders zitten zowel jongeren die positief getest hebben, als jongeren die een negatieve test aflegden. Verschillende organisaties kiezen er echter voor om besmette jongeren uitzonderlijk met de bus terug naar België te brengen in plaats van de geplande vliegreis.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren